21 iunie este ziua “cea mai lunga” a anului si marcheaza mijlocul verii. Acest lucru se datoreaza inclinarii axei Pamantului catre soare, oferindu-ne cea mai mare expunere la lumina.

Dupa ziua solstitiului, noptile incepe sa se mareasca pe masura ce planeta noastra se va roti mai departe de soare. Data la care Pamantul este in punctul cel mai indepartat de stea este marcat de solstitiul de iarna – 21 decembrie.

In acest an, solstitiul de vara face ca Marea Britanie sa fie scaldata in lumina soarelui pentru aproximativ 16 ore si 38 de minute miercuri, 21 iunie.

Unele tari din nord, cum ar fi Islanda si Norvegia, vor experimenta lumina naturala continua in aceasta perioada a anului, in timp ce zonele de la nord de Cercul Atlantic vor experimenta chiar si 24 de ore de lumina solara, fiind martorii frumoaselor “nopţi albe”.

Ce este solstitiul de vara?

Denumirea de solstitiu provine din limba latina si inseamna „soarele oprit/soarele sta“, iar evenimentul care ar loc in fiecare an a provocat numeroase mituri si superstitii, de-a lungul timpului.

In aceasta perioada, are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore si 32 de minute, durata noptii fiind de numai 8 ore si 28 de minute.

Invatatul grec Eratostene a reusit, prin acest eveniment, sa determine inca din anul 250 i.e.n., cu o precizie surprinzatoare, lungimea meridianului terestru, obtinand valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operatie geodezica cunoscuta in istorie.

Solstitiul de vara este adesea asociat cu traditii populare care marchează noi inceputuri. Oamenii din toata lumea sarbatoresc aceasta zi cu petreceri, picnicuri, cantece, dansuri si focuri uriase.

In vechime, solstitiul de vara era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioada foarte populara din an pentru a organiza nunti.

Solstitiul de vara si Stonehenge?

Ziua este sarbatorita de pagani si druizi, cu ritualuri de renastere efectuate pe parcursul intregii istorii.

Una dintre cele mai mari sarbatori din Marea Britanie are loc la Stonehenge, cu multimi de oameni care se aduna pentru a privi rasaritul soarelui.Traditia presupune ca revelatorii care asteapta monumentul din Wiltshire in timpul verii, cu fata spre nord-est.

Multi adepti, adesea imbracati special pentru aceasta ocazie, se aduna in mod regulat pentru a privi momentul in care soarele se ridica deasupra Pietrei de Heel.

Cum mai este sarbatorit solstitiul de vara?

Sarbatorile de vara se tin in intreaga lume, in culturi diferite. In multe cazuri, ritualurile sunt legate de teme religioase sau de fertilitate.

In Polonia sarbatoriile Wianki sunt similare cu cele petrecute in Marea Britanie, iar Estonia foloseste ziua pentru a marca o schimbare in modelele agricole.

In Rusia si Ucraina, traditia este ca revelatorii sa sara peste focuri pentru a-si testa curajul si credinta.

Solstitiul de vara in dragoste

In credinta populara, solstisiul de vara este favorabil unor magii puternice, care isi pot pune amprenta pozitiva asupra unor schimbari in dragoste, prosperitate sau sanatate.

Energia solstitiului de vara este considerata a fi o energie a pasiunii, vitalitatii, creativitatii si belsugului. Evenimentul era in vechime si un prilej de gasire si folosire a apei magice. Imbaierea in lacuri sau rauri avea un efect curativ, dar constituia si un ritual de renaştere.

In unele regiuni, spalatul cu roua adunata in ajunul solstitiului reprezenta o practica magica pentru frumusete, iar in altele, imbaierea in apa cu ierburi aromatice din noaptea solstitiului reprezenta o cura de refacere a sanatatii si vigorii.

Intrucat este un fenomen natural noi credem ca petrecerea celei mai lungi zile din an trebuie sa aiba loc in natura. Asadar, va asteptam la Edenland Park, pentru o escapada magica intr-o zi magica.

1 Comment

 • by Ileana Pendus
  Posted
  7 septembrie 2017 18:40 0Likes

  Aventura minunata la Eden Park!!

  Am venit sa vizitam pentru prima data deoarece locuim la mii de mile departare. Fetita mea si tot grupul nostru au avut un timp de neuitat!!!

  Definitely a BLAST!! The archery, shooting the sniper guns, but mostly the zip lines and the tree courses were unbelievable fun and for any age groups!
  The tree houses, horses and ponies and the rock climbing are amazing but most of all THE PEOPLE!!!!

  Kudos for all !

  Ps: good food as well!

Comments are closed.