Da, a inceput de mai bine de 1 saptamana, al treilea anotimp al anului – toamna. Multora ne este inca destul de greu sa ne acomodam cu ideea ca si acest an se apropie de final. Parca saptamana trecuta planificam vacanta de Paste. Chiar si asa, sezonul este unul spectaculos in culori si ne ofera in multe zile ocazia sa ne bucuram de soare fara sa simtim ca ne topim.

Se spune ca toamna a fost unul dintre cei 4 frati zei ai planetei mult inainte de perioada romana ori cea egipteana. Pentru ca acesti frati se certau mereu pe timpul pe care-l petreceau dominand planeta, tatal lor le-a impartit anul in 4, fiecare primind cate 3 luni. Primavara, fiind fericit din fire si astfel preferatul tatalui lor, a fost ales sa inceapa anul. Dar pentru ca Primavara nu avea suficienta putere pentru a incalzi Pamantul, Vara l-a urmat. Dupa, pentru a calma elanul celui precedent, Toamna a venit tocmai in timp sa calmeze planeta si s-o lase sa se odihneasca. In final, a urmat cel de-al 4-lea zeu dintre frati, Iarna, pentru a pregati totul pentru un nou inceput.

Iata, de asemenea, mai jos, alte 5 lucruri surprinzatoare despre acest anotimp. 

  1. Cand incepe toamna?

Conform mitologiei grecesti, toamna incepe cand Persefona se duce cu zeul Hades in imparatia umbrelor – Infernul. Cu inima franta, mama ei, zeita granelor si a recoltelor, lasa culturile sa moara pana cand fiica ei se intoarce la ea. 

  1. Iubirea este mai des intalnita…in social media cel putin

O analiza a datelor inregistrate de cea mai populara retea sociala din lume, Facebook, arata ce numarul persoanelor care isi schimba statusul din “singur/a” in “sunt intr-o relatie” este mai mare in timpul toamnei. Pe partea cealalta, numarul despartirilor creste semnificativ vara.

  1. Filmele cu termenul “toamna” in titlu nu castiga Oscar-uri

Niciun film care contine in denumire termenul “toamna/autumn” nu a castigat vreun Oscar. The Virgin Spring (1960), Summer of ’42 (1971) si The Lion in Winter (1968) sunt filme care au fost premiate de Academie oferind astfel un avantaj celorlalte anotimpuri…cel putin in lumea filmelor. : )

  1. Ziua Recoltei

15 August este o sarbatoare crestineasca foarte importanta, marcand moartea Sfintei Maria. Totusi, aceasta zi, inainte de popularizarea religiei crestine, reprezenta Ziua Recoltei, o celebrare antica, care s-a tinut secole la rand fiind asociata cu diverse zeite ale cerealelor si fructelor.

  1. Norocul de toamna

Daca sunteti superstitiosi, toamna e anotimpul norocului. Se spune ca daca prinzi o frunza in cadere aceasta semnifica o luna de noroc in anul ce urmeaza.

Pentru a aprofunda mitologia greceasca privind originea anotimpului, pentru a prinde frunze in cadere sau pur si simplu pentru a respira aerul tomnatic, Edenland Park ofera cadrul ideal.