Terapia asistata de animale (TAA) isi are originea in experimentele doctorului William Tuke, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, prin prezentarea mai multor specii de animale pacientilor azilului The York Retreat. Concluziile acestui studiu au dovedit eficienta relationarii Client-Terapeut-Coterapeut (animal), avand ca rezultat relaxarea clientilor, reducerea stresului si ameliorarea acestuia prin suport social.

Exista trei modalitati de punere in aplicare a acestei terapii: Psihoterapia intermediata de animale (ce are in vedere un plan terapeutic si existenta unui psihoterapeut specializat), activitati recreative asistate de animale (in aceasta categorie fiind inclusa si echitatia) si Hippoterapia (fizioterapia asistata de cai, ce foloseste abilitatile motrice ale acestui animal in depasirea unor deficiente fizice si psihomotorii).

Succesul acestui tip de terapie il recomanda in abordarea unei mari varietati de probleme: depresie, sentimentul de singuratate, anxietate, tulburare de stres post-traumatica, deficiente de relationare, comunicare, tulburare de atasament, abuz, tulburari pervazive de dezvoltare (autism, sindrom Asperger); punand accent si pe latura dezvoltarii personale, cresterea increderii in Sine, observarea propriului comportament si interpretarea acestuia, modificare si adaptare la conditiile socio-culturale, a mediului in care traim, de atingere a scopurilor propuse prin folosirea la nivel maxim a resurselor proprii.

Cele mai intalnite animale in TAA sunt: cainii, caii, pisicile, animalele de ferma.

Cu ajutorul unei echipe bine pregatite, a cadrului necesar desfasurarii unor astfel de sedinte, am inceput prin a lucra cu grupuri de 8 – 12 persoane in cadrul sedintelor de dezvoltare personala, evaluare si modificare a comportamentelor indezirabile si de achizitie a noilor deprinderi de adaptare la conditiile societatii actuale. Am continuat prin alcatuirea unor grupuri de copii cu tulburari pervazive de dezvoltare – autism, Sindrom Asperger – si in sedinte individuale, copii diagnosticati cu epilepsie si diverse tulburari de comportament. Nu exista limite legate de varsta sau de problematica cu care se confrunta clientul.

Introducerea Cailor in terapie aduce un element de noutate structurii sedintelor, cadrul este diferit, interactiunea si dinamica acesteia se amplifica, avand rezultate imediate.

Caii sunt animale extrem de expresive, comunicative, cu caracter si personalitate diferita, ce stabiliesc o legatura speciala cu clientii aflati in terapie. Caii sunt atent selectionati, evaluati succesiv in stadiul premergator sedintelor de terapie. Cadrul sedintelor terapeutice este natura, padurea, stimuland cu atat mai mult schimbarea pozitiva.

Beneficii: scaderea tensiunii arteriale, cresterea nivelului beta-endorfinelor, scaderea nivelului de stres, reducerea ostilitatii, tensiunii, anxietatii, imbunatatirea abilitatilor de socializare, cresterea increderii in fortele proprii, a stimei de sine si a rabdarii.

Comunicarea eficienta cu calul implica rabdare, intelegere, atentie, capacitatea de a ierta si constanta – abilitati necesare adaptarii in societate.

Prin interactiunea cu animalul invatam sa identificam si sa depasim temerile si limitele proprii.

Terapia asistata de animale ofera o abordare diferita, lipsita de critica subiectiva, prin intermediul jocului, a relationarii cu o fiinta ce se raporteaza in mod similar nouă la diferite evenimente si situatii din viata. Spatiul oferit de Edenland acestor sedinte este in plina natura, caii folositi fiind potriviti oricarei varste (ponei de diferite dimensiuni, cai).

Autor Maria Bogoescu Ardelea – psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentala, formare in terapia sistemica familie-cuplu-copil, formare in Terapie asistata de animale (peste 12 ani de activitate in TAA), experienta vasta in psihologia animala, sportiv de performanta de peste 25 de ani.