In Grecia antica, durerile de cap erau considerate afectiuni grave. Persoanele suferinde se rugau la zeul medicinei, Asclepios (fiu al lui Apollo) pentru insanatosire. Daca totusi durerea persista, un practicant in medicina aplica cea mai cunoscuta metoda de ameliorare, ce consta in perforarea craniului (crearea unui orificiu prin foraj) pentru a elibera sangele presupus a fi infectat. Aceasta procedura foarte periculoasa, practicata inca de acum 7000 de ani si denumita trepanatie, inlocuia, din pacate, durerea de cap cu o afectiune mai permanenta.

In zilele noastre, desi inca mai avem multe de aflat despre creier, din fericire, durerile de cap se trateaza altfel si sunt clasificate in 2 mari categorii: primare si secundare. Cele primare nu sunt simptome ale unei boli, ci reprezinta in sine o afectiune. Desi 50% din durerile de cap raportate sunt de tip primar, mult mai bine cunoscute sunt cele secundare. Acestea din urma au la baza alte probleme de sanatate, variind de la deshidratare si sevraj de cofeina (cafea) pana la rani suferite in zona capului si boli de inima.

Doctorii au clasificat 150 de tipuri de dureri de cap ce pot fi diagnosticate, toate cu diferite cauze, simptome si tratamente.

Spre exemplu, o cauza des intalnita este infectia sinusurilor.Sinusurile sunt un sistem de cavitati ce se intinde in zona fruntii, nasului si a pometilor. Cand sinusurile sunt infectate, sistemul nostru imunitar incalzeste zona, “prajind” bacteriile si cauzand inflamarea acestora. Sinusurile marite pun presiune atat pe arterele craniene, cat si pe muschii capului si ai gatului.

Receptorii de durere din aceste zone pe care se pune presiune, numiti nociceptori, semnaleaza creierul care la randu-i elibereaza un val de neuropeptide incalzind vasele de sange craniere, ceea ce rezulta in durere de cap.

Nu toate durerile de cap sunt generate de inflamare. Si muschii tensionati ai gatului creeaza un disconfort in zona capului. Totusi, majoritatea cazurilor reprezinta o forma sau alta de iritare a craniului.

Desi in cazul tipurilor secundare de dureri de cap cauzele sunt cunoscute, in privinta celor din categoria primara, sursa este inca necunoscuta. Oamenii de stiinta cerceteaza potentiali factori declansatori pentru cele 3 tipuri de dureri de cap primare: migrene, alia vasculara a fetei si tensiunea la nivelul capului.

Cea mai des intalnita dintre cele primare este tensiunea la nivelul capului si este recunoscuta prin senzatia de strangere a craniului intr-o banda elastica. Persoanele care sufera de astfel de dureri semnaleaza ca factorii declansatori ar fi stresul sau deshidratarea, insa s-a constatat ca aceste cauze nu se potrivesc cu simptomele. Spre exemplu, in cazul deshidratarii, lobul frontal se contracta, se retrage fata  de craniu, ceea ce cauzeaza inflamarea fruntii, iar aceasta nu se potriveste cu localizarea durerii de tip tensiune la nivelul capului.

Cele mai puternice dureri de cap sunt migrenele, care creeaza senzatia de strangere ca in menghina a capului, si dureaza de la 4 ore pana la 3 zile. In 20% din situatii s-a constatat ca sesiunile sunt atat de puternice incat pot supraincarca creierul cu energie electrica, ceea ce stimuleaza excesiv terminatiile nervoase producand halucinatii.

Cele mai multe tipuri de durere de cap secundare pot fi ameliorate cu medicamente, insa exista si metode proactive de evitare, precum sunt plimbarile in natura. Acestea din urma au efecte de reducere a stresului si a depresiei, in mod special in cazul persoanelor ce au trecut prin evenimente traumatizante.

Asadar, macar in weekend, dupa sirul parca prea lung de zile lucratoare, respira aerul mai oxigenat si intra in contact cu natura, la Edenland Park.

Sursa TED-Ed