Una dintre cele mai populare sarbatori, cu haine moderne, este noaptea de Halloween. O noapte cu traditie magica si intunecata, ziua din final de octombrie a ajuns sa fie mai mult de atat si sa ne genereze fiori reci. Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows’ Even, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor.

Ce este Samhain?

Sarbatoarea din ziua de 31 octombrie, celebrata pe intregul glob, isi are originile in timpurile celtice, cand se aniversa sfarsitul verii. Samhain (Sow-in = Sfarsitul verii), era ziua cand zeii se apropiau cel mai mult de oamenii muritori si li se aduceau multumiri pentru recolta. In acest ritual celtii purtau costume ce se constituiau adesea, din capete si piei de animale.

Seara de 31 octombrie (unele culturi prefera 1 noiembrie) este una din cele 2 nopti ale spiritelor, din an. Este un interval magic, in care legile timpului si spatiului sunt suspendate temporar si valul subtire dintre lumi dispare, iar comunicarea cu stramosii sau persoanele decedate este facila.

Noaptea Spiritelor

In varianta originala, celtii lasau ofrande in altare sau mancare in pragul usii pentru mortii ce patrundeau in lumea viilor. Erau aprinse si lumanari individuale pentru a ghida catre casa spiritele stramosilor sau a celor iubiti. In jurul mesei, erau asezate scaune suplimentare pentru vizitatorii nevazuti. Pentru cei care nu aveau casa sau familie, erau lasate mere ingropate pe marginea drumului.

Intrucat era o noapte a spiritelor si a haosului, oamenii sculptau napi pentru a parea spirite protectoare. Nu era recomandata iesirea din casa dupa apus. Pentru a se proteja, totusi, oamenii se deghizau in fantome purtand alb sau se imbracau conform stilului sexului opus, pacalind astfel spiritele.

Sarbatoarea era cunoscuta si ca Ziua Mortilor si Anul Nou al Vrajitoarelor. In Imperiul Roman era denumita Ziua Pomona.

Adeptii crestinismului timpuriu, au ales sa organizeze un festival in aceeasi zi cu intentia de a integra sarbatoarea pagana. In evul mediu, oamenii se costumau in fantome si creau divertisment pentru a primi mancare in schimb.

In Irlanda, sarbatoarea se numeste Oiche Shamhna si in timpul noptii sunt aprinse focuri pentru a tine spiritele rele la departare. Sarbatoarea in varianta irlandeza este unica si prin cozonacul cu fructe (Barnbrack) pe care-l prepara. In sudul Spaniei, in schimb, oamenii costumeaza gainile si porcii pentru a recrea scene din timpurile vechi.

Trick or Treat

In Marea Britanie si Irlanda, traditia de a merge din casa in casa pentru a colecta mancare, de  Halloween are radacini in secolul al XVI-lea, la fel ca si traditia conform carei oamenii se costumeaza. Acestia recitau poezii in schimbul hranei si uneori amenintau cu o nenorociri daca nu sunt bineveniti, de unde obiceiul pastrat de irlandezi si scotieni de a spune “trick or treat”.

Vorba este acum populara in Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Republica Irlanda, Puerto Rico si nord-vestul si centrul Mexicului.

Desi, in prezent, Halloween este perceput ca o sarbatoare a copiilor, poate fi un spectacol vrajitoresc cu emotii si pentru adulti.

Pentru a petrece sarbatoarea din acest an conform traditiilor, te asteptam la evenimentul special organizat, la Edenland Park. Alfa mai multe AICI.